Logopediepraktijk in de Kop van Overijssel

Logopedie: leerzaam en leuk!

Logopedie voor kinderen van alle leeftijden

'' Hele fijne omgang, veel geduld en liefde voor het vak. Mijn kind vond het elke keer een feestje om te komen! ''

Logopedie voor baby’s (0 - 2 jaar)

Een goede start

Denk jij nu: dan al logopedie? Dat is toch pas als spreken of taal problemen oplevert? Maar ook vlak na de geboorte of tijdens de eerste twee levensjaren kunnen zich problemen voordoen met bijvoorbeeld het drinken, de lepelvoeding, het kauwen of het spreken van de eerste woordjes. Een preverbaal logopedist kan dan helpen om deze moeilijkheden te onderzoeken en adviezen te geven hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Onze preverbaal logopedist kan bij jou aan huis komen om je hierbij te ondersteunen.

Logopedie voor kinderen

Leerzaam en leuk!

Heeft je kind moeite met praten, taal, slikken, ademen of gehoor? Grote kans dat logopedie de oplossing is! Bij Logopediepraktijk Lindevallei werken we met een positieve instelling aan het behandelen van je logopedische vraag. We vinden het belangrijk dat er genoeg tijd, aandacht en plezier is bij elke behandeling. De behandelingen zijn in onze praktijkruimtes of op scholen. We werken samen met artsen, leerkrachten, pedagogisch medewerkers, consultatiebureau-artsen, wijkverpleegkundigen en tandartsen. Zo zijn de lijntjes kort en de behandelingen op maat.

Geen verwijsbrief? Geen probleem!

Sommige kinderen komen bij ons via een arts, tandarts of andere professional. Maar ook als je geen verwijsbrief hebt, is je kind bij ons welkom. Je kunt gewoon contact met ons opnemen en wij regelen de rest!

Voor baby’s hebben we wel een verwijsbrief nodig. Deze kun je krijgen via je (huis)arts of consultatiebureau.

Spelend leren bij logopedie - Logopedist met vrolijk jongetje speelt in de praktijk

Preverbale logopedie (0-2 jaar)

Met deze hulpvragen kun je bij ons terecht

Dit veld niet verwijderen – Liesje Digital

Soms levert drinken problemen op. Het drinken uit de fles neemt veel tijd of het drinken uit de borst doet pijn. Je kind weigert plotseling de fles. Wij helpen je graag.
De meeste kinderen leren binnen enkele weken vanaf de lepel te eten. Duurt het lang of weigert je kind de lepel? Maak je je zorgen? Zoek gerust contact.

Vanaf 6 maanden leren kinderen kauwen. Maar soms spuugt je kind stukjes eten weer uit of kokhalst hij of zij. Met gerichte adviezen helpen we graag.

Dit veld niet verwijderen – Liesje Digital

Wanneer is een tongriem te kort? Tegenwoordig wordt er veel aandacht aan besteed. Doen er zich voedingsproblemen voor? Duurt het lang voordat je kind genoeg gedronken heeft? Of groeit je kind niet genoeg? Laat je informeren.
Zodra tanden doorkomen of speelgoed wordt ontdekt, is kwijlen normaal, maar niet als je meerdere keren per dag kleding van je kind moet verschonen. Zie je geen verbetering, trek dan gerust aan de bel.

Spreken gaat niet altijd vanzelf. De meeste kinderen spreken rond 2 jaar de eerste woordjes, maar daar gaat een communicatieve ontwikkeling aan vooraf. Heb je hier zorgen over? We helpen je graag op weg.

Meer informatie over preverbale logopedie kun je vinden op de website www.nvpl.nl

Staat jouw hulpvraag er niet tussen? Klik hier en neem gerust contact met ons op voor advies. 

Logopedie bij kinderen (2-18 jaar)

Met deze hulpvragen kun je bij ons terecht

Dit veld niet verwijderen – Liesje Digital

Als je je kind niet goed kunt verstaan omdat hij/zij niet alle klanken goed uitspreekt, kan dat heel vervelend zijn. Je kind kan gefrustreerd raken en boos worden, verdrietig worden of weglopen. Soms zien we ook dat kinderen stoppen met praten. Door klanken spelenderwijs aan te leren kunnen we je kind helpen. De meeste kinderen vinden dat heel erg leuk! We gebruiken hierbij o.a. LOGO-Art Thuis; een app waarop woordjes staan die precies op maat voor jouw kind zijn samengesteld, zodat je kind alleen die woorden hoeft te oefenen die zinvol zijn. En met de bijbehorende spelletjes is oefenen ineens heel leuk!

Met name in de eerste 6 jaren van je leven is de taalontwikkeling volop in beweging. Maar niet bij iedereen is het vanzelfsprekend dat dit normaal verloopt. Als je kind achterblijft in de taalontwikkeling is het juist heel zinvol om dit op jonge leeftijd te stimuleren. Bij logopedie werken we aan het vergroten van het taalbegrip, het leren maken van zinnen, het vergroten van de woordenschat. Ook leren we kinderen om zich goed te kunnen uiten door middel van taal.

De spieren in en om de mond moeten sterk genoeg zijn om duidelijk te kunnen spreken en goed te kunnen slikken. Als de spieren niet goed in evenwicht zijn, kan dit de uitspraak moeilijk maken waardoor iemand bijvoorbeeld gaat slissen. Ook slikproblemen kunnen hierdoor ontstaan. Misschien is je kind door een tandarts of orthodontist naar ons verwezen. Wij helpen dan met het afleren van het afwijkend mondgedrag en het aanleren van het juiste mondgedrag. Wij doen dit met behandelingen OMFT (Oro-Myo-functionele therapie); een actieve therapie om de spieren in het mondgebied weer in balans te brengen.

Als je kind stottert, heeft het problemen in de vloeiendheid van het spreken. Je kind heeft hier zelf geen controle over, maar heeft wel door dat hij of zij stottert. Je kind kan ‘vluchtgedrag’ laten zien. Misschien kiest je kind dan bijvoorbeeld andere woorden die makkelijker uit te spreken zijn, of gaat hij of zij minder praten. Je kind kan ook ‘vechtgedrag’ laten zien. Dat is bijvoorbeeld onnatuurlijk knipperen met de ogen of bewegen met armen of benen. De mate van stotteren varieert per situatie.
Wij kunnen helpen om te gaan met het stottergedrag om de spraak vloeiender te krijgen. Bij weinig vooruitgang zoeken we samenwerking met gespecialiseerde stottertherapeuten.

Dit veld niet verwijderen – Liesje Digital

Als je kind broddelt, is dit ook een stoornis in de vloeiendheid van het spreken, maar dan vaak door snel en onverstaanbaar spreken, met een hoog en/of wisselend spreektempo. Vaak heeft je kind dit zelf niet door. Wij kunnen helpen door je kind bewust te laten worden van het broddelen. Ook geven we tips hoe je hiermee om kunt gaan om de spraak vloeiender te krijgen.

Heeft je kind moeite met lezen en/of spelling, maar is er (nog) geen sprake van dyslexie? Vaak kunnen we kinderen in de onderbouw hiermee helpen. We trainen de voorwaarden voor het lezen. Ook stimuleren we de taalontwikkeling. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van de voorschotbenadering. Dat is onder andere het aanleren van letters op een vroege leeftijd om moeite zoveel mogelijk te voorkomen. Zo proberen we het probleem juist voor te zijn. Zo gaan we onder andere bezig met letterherkenning, “hakken en plakken”, rijmen en vooral het plezier in het (leren) lezen ontwikkelen.

Om te kunnen communiceren is het gehoor nodig. Als je kind niet zo goed hoort, zal hij of zij problemen hebben om alle klanken goed te horen en dus na te zeggen. Maar ook goede zinnen maken is dan lastig. We zullen het gehoor altijd als aandachtspunt meenemen tijdens de behandeling en wanneer nodig in overleg een gehoortest adviseren. Ook zetten we dan ondersteunende gebaren in, waarbij we de ouders deze ook aanleren.

Vriendelijke woorden van blije ouders

Sinds Yorick bij Manon komt merken we een duidelijk verschil. Ze geeft hem de juiste handvatten! En zijn spraak wordt langzaam beter en duidelijker.

Super tevreden! Onze dochter heeft een flinke vooruitgang gemaakt mbv de logopediste.

Onze dochter volgde logopedie op school. Na elke keer ontving ik een keurig berichtje wat ze gedaan had en waarmee we konden oefenen thuis! Onze dochter vond het zelfs fantastisch om de logopedie te volgen!

Aanmelden? Wij hebben (bijna) altijd binnen 2 weken plek!

Van hulpvraag naar het behalen van het therapiedoel

1. Meld je kind aan via het online aanmeldformulier

Meld je kind aan via het aanmeldformulier, via een leerkracht of telefonisch. Fijn dat jullie bij ons komen!

2. Wij nemen contact op en plannen een afspraak

We nemen contact op en plannen een eerste afspraak in. Tijdens de eerste afspraak praten we over je vraag en maken we een plan van aanpak voor de behandelingen. We vertellen kort wat we tijdens de behandelingen gaan doen. Niet spannend, alleen maar leuk!

3. We behandelen je kind volgens het behandelplan

Het aantal behandelingen hangt af van de hulpvraag en natuurlijk ook hoeveel er thuis geoefend wordt. Als je kind voor spraak en/of taal komt, zal ook zeker geoefend worden met LOGO-Art Thuis; een app die Neeke samen met haar zus Wenda heeft gemaakt. Thuis oefenen versnelt het effect van de logopedische therapie.

4. Afronding en evaluatie

Yes, het is gelukt! Zodra het therapiedoel behaald is, stopt de logopedie. We sturen je na alle behandelingen een klanttevredenheidsonderzoek. We zouden het erg fijn vinden als je die dan wilt invullen.

Logopedist leest samen met meisje een boekje in de praktijk

Wist je dat?

Logopedie gratis is voor kinderen onder 18 jaar

Voor kinderen tot 18 jaar wordt logopedie vergoed uit de basisverzekering. Je hoeft daar zelf dus niks voor bij te betalen. Ook geen eigen risico.

Als je van een arts een verwijsbrief hebt ontvangen, mag je die meenemen. Deze gebruiken we bij het declareren naar de zorgverzekeraar. Maar je kunt ook via DTL (Direct Toegankelijk Logopedie) komen, dus zonder verwijsbrief.

Meer woorden van tevreden ouders

Mede door hun enthousiasme en kundigheid gaat hij goed vooruit.

Onze zoon heeft sinds hij een paar maanden oud is (hij gaat nu richting 3 jaar) begeleiding van de Lindevallei, eerst van Neeke en nu van Nynke. Hij is geboren met het Syndroom van Down en is een hartekindje, hierdoor heeft hij een achterstand. Verbaal kan hij een paar woordjes uiten maar zijn woordenschat is veel groter. Ook leert hij gebaren met de leermethode Lotte en Max. Dit doet Nynke ook echt heel leuk en Merijn doet dan maar wat graag mee. De app Logo Art is heel fijn om mee te werken en geeft goed inzicht wat hij allemaal al kan/weet.
Erg tevreden!

Merijn

Willem leert er heel veel van en gaat elke keer vooruit.

Nynke is rustig en heeft veel geduld. Ze is erg enthousiast, duidelijk in het uitleggen en stelt de kinderen (en ouders) op het gemak. Elke keer is zij gemotiveerd om Willem te helpen op een super leuke manier en te zorgen dat hij vooruit gaat .
Willem en ik zijn echt heel blij met haar. Zij heeft al veel geholpen, en Willem leert er heel veel van en gaat elke keer weer vooruit.

Willem

De achterstand is inmiddels grotendeels weggewerkt.

Ongeveer drie jaar geleden kwamen wij bij Neeke terecht. Onze zoon sprak enkel wat losse woordjes. Neeke heeft ons fantastisch opgevangen; niet alleen met de logopedie, maar ook met de rugzakaanvraag en alles eromheen. De achterstand is inmiddels grotendeels weggewerkt en ondanks de lange tijd die we al komen, gaat onze zoon nog steeds erg graag naar logopedie. Wij zijn enorm blij met Lindevallei!

Teamleden van de Lindevallei onder een boom

Logopediepraktijk Lindevallei: goed en efficiënt maar vooral leuk!

We zijn ervan overtuigd dat je het beste en snelste leert als je plezier hebt. En als je merkt dat het wat oplevert. We willen graag dat onze cliënten in ons geloven. Alle logopedisten van Logopediepraktijk Lindevallei gaan daarom met plezier, aandacht en de juiste zorg aan het werk. Dit doen we wanneer nodig samen en in overleg met onder andere de ouders, leerkrachten, pedagogisch werkers en artsen. 

En we doen dit graag, voor jouw kind!

Ouders over ons

Meld je kind online aan

Aanmelden voor logopedie gaat heel gemakkelijk via ons online aanmeldformulier. Wij nemen contact met je op om een afspraak met je in te plannen. 

Vrouw houdt tablet vast met aanmeldformulier voor logopedie bij de Lindevallei op het scherm

Veelgestelde vragen én de antwoorden

Dit veld niet verwijderen – Liesje Digital

In de meeste gevallen kun je binnen 2 weken voor de eerste behandeling komen.
Voor kinderen tot 18 jaar wordt logopedie vergoed uit de basisverzekering. Je hoeft daar zelf dus niks voor bij te betalen. Ook geen eigen risico.
Sommige kinderen komen bij ons via doorverwijzing van een arts, tandarts of andere professional. Maar ook als je geen verwijsbrief hebt, is je kind bij ons welkom. Je kunt gewoon contact met ons opnemen en wij regelen de rest! Voor preverbale logopedie heb je een verwijsbrief van een arts nodig.
Dat hangt af van je vraag en hoe de logopedie verloopt. Om meer te weten te komen over je behandeling kun je het beste contact met ons opnemen.

Dit veld niet verwijderen – Liesje Digital

Een behandeling duurt ongeveer 25 minuten. Je staat dus binnen een half uur weer buiten! Een behandeling preverbale logopedie duurt meestal 50 minuten. Hiervoor hoef je de deur niet uit; we komen bij jou aan huis. Voor preverbale logopedie heb je een verwijsbrief van een arts nodig.
Als je niet naar je afspraak kunt komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de logopedist waarmee je de afspraak hebt. Bekijk hier de contactinformatie van de logopedisten.
Ja, dit is een mogelijkheid. De meeste behandelingen zijn gewoon bij ons in de praktijk of op een school. Maar lukt het een keer niet om te komen? Bijvoorbeeld bij ziekte of gladheid? We kunnen dan beeldbellen. Dit noemen we telelogopedie. Als het handiger is om standaard een combinatie af te spreken (soms in de praktijk of op school en soms online), dan is dat ook zeker mogelijk. Ook dit wordt gewoon vergoed door de zorgverzekeraar.

Staat je vraag er niet tussen? Neem gerust even contact met ons op. We helpen je graag!